Cum scapam de cartite?

Cartita

De cand stau la curte, m-am lovit de vreo 2 ani de un nou inamic. Mic si urat, care face canale si musuroaie de pamant peste tot. Evident, cele mai deranjante urme pe care le lasa cartita, sint cele din gazon unde formeaza musuroaiele si strica aspectul gazonului.
Daar … sa nu le uram chiar atat de tare. Cartitele nu afecteaza cu nimic culturile si radacinile plantelor din gradina, cu exceptia momentului in care se gaseste sa-ti scoata capul afara fix sub o radacina, si iti gasesti planta deasupra movilitei, cu tot cu radacina ๐Ÿ˜€
Cu toate astea, am inceput sa ma documentez un pic despre micul minier … Cartita nu mananca plante. Se hraneste cu melci, larve si rame, coropisnite, carabusi, omizi ai fluturelui de noapte, etc. iar movilitele de pamant pe care le scot peste tot pe unde apuca sunt un semn ca respectivul pamant este deosebit de fertil fiind amestecat cu resturi organice foarte bogate in azot, plin rame si alte larve care afaneaza respectivul pamant. Ba mai mult, este un semn ca pamantul nu este poluat cu toate „balariile”, ingrasamintele, pesticidele.
Din pacate insa, movilele sunt inestetice si strica aspectul gradinii.

Musuroi cartita

Musuroi de cartita in gazon.

Cateva date „tehnice” despre minier

  1. Greutate medie: 80-100 g. S-au intalnit si exemplare de 230 g;
  2. Lungime de aproximativ 14-20 cm;
  3. Culoarea blanii: gri sau neagra. S-au gasit exemplare cu blana galbuie sau chiar fara blana;
  4. Cantitatea necesara de hrana in 24 ore: de 3-4 ori mai mare decat greutatea lor corporala;
  5. Perioada de hranire: la fiecare 4 ore. Daca nu se hranesc, pot muri de foame in numai 8-12 ore;
  6. Adancimea la care sapa tunelele: intre 5cm si 70 cm.
Tunel cartita

Tunelul de cartita dupa indepartarea musuroiului de deasupra.

Cum lucreaza minierul ? Pentru fiecare 4 ore pe care le petrece „muncind” si mancand, se odihneste alte 4 ore. Simplu.

Am citit o groaza de articole pe net, am gasit o multime de metode de a o pune pe fuga (ATENTIE! Nu vreau sa o omor), dar sincer .. nici una nu a functionat la mine. Am vecini care si-au cumparat aparat solar de alungat cartitele. NU au nici un efect, musuroaiele aparand chiar linga aceasta jucarie. Uleiul de ricin? Nici cel mai mic efect. Un oarecare efect constatat la un alt vecin … gazul metan, eliberat direct din butelie. Dar … apare cativa metri mai incolo si o iei de la capat. Ba chiar te trezesti cu gauri noi, ceea ce nu este o solutie.
O alta solutie testata de un var de al meu acum multi ani, era carbitul. Dar .. nu se mai gaseste pe nicaieri, deci nu mai este o solutie.

Pentru a diminua numarul de gauri, m-am decis sa las musuroaiele in pace cateva zile … ceea ce a avut un mare efect. Nu au aparut altele.

Pana cand, umbland la musuroaie ca sa tund gazonul, au inceput sa apara altele, si altele, si altele ….

Cum scapam de ea? Sau cel putin … cum am scapat EU de ea.

Urmarind-o zile intregi si strincandu-i munca, am descoperit ca adancimea la care „lucreaza” minierul meu este de 5 – 8 cm. Mai jos nu am gasit urme atunci cand m-am incapatanat sa-i astup galeriile. Si atunci, m-am gandit eu ca cea mai buna solutie pentru mine este aceea de a-i „interzice” accesul in curte.

Solutia?

Baraj. Da, baraj. De-a lungul gardului, la o adancime de 10 – 15 cm, sapat usor si ingropat ceva, astfel incat sa tina minierul afara, unde-si poate face cat vrea de cap, dar sa nu intre in gazonul meu. Am descoperit solutia in niste ramasite de la o constructie de langa mine, care constau in bucati de aruncat ale unor profile de rigips, din aluminiu, un metal care nu rugineste, este usor si suficient de gros. Le-am intins prin folosirea unui ciocan, cele pe care le am eu avand o latime de 11 cm, apoi, cu sapa pe langa gard, am intepar pur si simplu pamantul astfel incat sa pot introduce pe latime bucata de profil indreptate, la adancimea de 11 – 12 cm, astfel incat sa nu-mi ramana nici macar la nivelul solului, ci sa fie oarecum sub acesta. In acest fel nu se vede si nici deranjeaza firul e iarba de deasupra. Gata! In zona in care am facut experimentul, deja dupa stricarea musuroaielor, nu au mai aparut „minierii”. Ce-i drept, nu au trecut decat cateva zile de cand am facut treaba asta, dar pana in acest moment, lucrurile par a sta asa cum imi doresc eu.

Cartita05

Bucati reciclate de profil de aluminiu pentru rigips.

 

Cartita06

Bucati reciclate de profil de aluminiu pentru rigips – aplatizat. Latime de 11 cm.

Revin cu update dupa ce ma ocup si de celelalte puncte prin care poate intra minierul sa-mi strice gazonul.