Despre smerenie. Si despre Taxi. Si despre catedrala …

@ Imagine gasita pe Google Images

Observ de cateva zile o groaza de articole in presa, o groaza de bloguri care comenteaza aprig „poezia” celor de la Taxi, numita „Despre Smerenie”. Si la fel de arpig se discuta si in comentariile de la articolele de presa sau de la materialele scrise pe Bloguri. Nu scriu acest material pentru trafic sau pentru a deschide o alta polemica, insa vreau sa-mi pun ordine in propriile mele ganduri si principii, asa ca o fac in scris, pe blogul meu, unde, din pacate, nu prea am timp sa scriu, desi subiecte imi ofera viata, de cateva ori pe zi. Dar .. .despre subiectul asta, m-am gandit sa-mi rup cateva minute pentru a scrie.

Deci: poezia pusa pe o linie melodica este cea de mai jos.

Conform DexOnline.ro, am gasit o definitie a unui termen care aparea foarte des in materiele si comentariile care tin de subiectul acestei piese.

ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s. m. și f. Persoană care, bazată pe cunoașterea științifică și pe interpretarea materialistă a fenomenelor naturii, neagă existența lui dumnezeu sau a altor divinități și luptă cu argumente științifice împotriva religiei; persoană care nu are nici o credință religioasă.

In primul rand, ideea vehiculata prin presa si de catre oameni pe care-i credeam mai destepti si buni formatori de Opinie, gen Marius Tuca, legata de faptul ca cei de la Taxi stiu ceea ce-si doreste Dumnezeu, mi se pare trasa de par. Total incorecta ideea lansata. Dan Teodorescu are o parere si si-o exprima liber si foarte clar: „Eu cred ca …” spune in versuri, nu „Eu stiu ca …„. O mica mare diferenta intre cele 2.

Apoi … care va este problema cu aceasta piesa (sau poem cantat)? Este o piesa ca oricare alta piesa, iar daca nu va place sau nu o agreeati, sau mesajul ei nu este pe gustul vostru, de ce trebuie sa se arunce cu pietre ? Nu v-am vazut atat de aprigi la melogii asemanatoare, precum cea de mai jos. Sua erati prea mici cand a aparut? Sau engleza era o necunoscuta pt. voi la acel moment?

Trecand peste piesa si peste faptul ca cineva a avut curaj sa o faca si sa o mai si promoveze, vreau sa ma leg de alta idee. Aceea ca trebuie sau nu sa se construiasca Catedrala aceasta megalomana. Personal, nu sint de acord cu ea. Punct. Asta este parerea mea, iar daca nu coincide cu a celor care sint de acord cu ea, nu trebuie dat cu pietre. O sa va spun de ce nu sint de acord cu constructia respectivei cladiri (ca nu este decat o cladire, nimic altceva).

In primul rand, avem deja o catedrala, pe dealul Patriarhiei, la Piata Unirii, in Bucuresti. Mai exista si alte catedrale in tara. Nu intru in detalii, dar va las sa descoperiti singuri lista acestora, pe o pagina de pe Wikipedia. Tot din informatii statistice, oficiale, in Romania sint peste 18.000 de biserici, in fiecare an construindu-se, din 1989 pana in prezent, in medie, 90 de lacasuri de cult noi. Iar acestea sint numai biserici ortodoxe, celelalte nefiind incluse in analiza.

Biserici, scoli si spitale in Romania

Sursa: InCont.ro (click pe imagine pentru a deschide linkul in alta fereastra)

In aceste conditii, imi permit sa ma intreb si eu, oare care ar fi rostul acestei noi megastructuri? Oamenii care vor sa se roage, au unde sa o faca deja, in numar chiar foarte mare. Sa nu omitem faptul ca sint din ce in ce mai multi oameni care nu mai au incredere in institutia numita Biserica si incearca sa o evite pe cat posibil, sau ma rog, sa interactioneze cat mai rar cu ea.