Identitati furate pe Facebook

WDF_1231770

Nu de putine ori, pe „peretele” meu de la Facebook, observ prieteni care distribuie mesaje de genul „Particip„, „M-am inscris„, etc, urmate de un link catre o pagina de FB care organizeaza chipurile diverse concursuri unde se castiga telefoane, tablete, alte produse sau chiar bani. Cele mai multe dintre ele sint, bine-inteles, Tepe. Cu „T” mare!

De curand, un prieten de pe FB a distribuit o astfel de postare, potrivit caruia, participa la un concurs pe pagina de FB a lui Catalin Maruta, unde urma sa castige nu stiu ce premiu. Curios, dar deloc dornic sa particip, am dat si eu un click pe link-ul respectiv. Pagina avea cam toate elementele unei pagini reale a unei persoane publice, gen Poza de profil, Banner, denumire, poze cu sotia, cu copilul … ce sa mai zic .. parea o pagina reala. Un lucru mi-a atras atentia si anume link-ul catre pagina, care continea elemente ce nu aveau ce cauta acolo, la o pagina Oficiala a cuiva, elemente gen cratine si o serie de cifre, care reprezinta Page ID-ul in aplicatia Facebook. In mod normal, acel ID este ascuns si invizibil pentru persoanele care au ales sa-si personalizeze link-ul paginii directe.

clona FB maruta

Clona profil Catalin Maruta Oficial FaceBook

Mai sus e o captura de ecran a profilului clonat al lui Catalin Maruta Official. De remarcat ca deja avea peste 39.000 de Like-uri pagina clonata. Tot de remarcat ar fi si link-ul din bara de adrese al Browser-ului, dar si faptul ca nu are postari mai vechi de anul 2016. Elemente simple de identificat pagini clonate sau identitati furate.

Profil real al lui Catalin Maruta Official pe FaceBook.com

Profil real al lui Catalin Maruta Official pe FaceBook.com

Mai sus am adaugat o captura de ecran dupa profilul oficial al lui Catalin Maruta Official. Primul lucru evident este link-ul catre pagina acestuia, care nu contine Page ID-ul de care ziceam mai sus. In al doilea rand, vedem postari din ani precenti anului 2016. Mai mult, imediat dupa numele de langa fotografia de profil, apare o icoana albastra care certifica faptul ca aceasta pagina este verificata de catre Facebook si confirma autenticitatea acesteia. Nu in ultimul rand, numarul de peste 1.8 milioane de like-uri poate confirma faptul ca aceasta pagina poate fi reala.

Asadar, un pic de atentie la ce like-uri dai, cui dai si mai ales la ce concursuri „oficiale” participati. Si nu in utlimul rand, va incurajez sa raportati paginile respective la Facebook, iar daca aveti timp si chef sa cautati profilul real al celui in cauza, ii puteti tranmite un mesaj prin care sa-l avertizati de faptul ca cineva i-a clonat profilul si furat identitatea in mediul online.